Єгипет відкидає ідею "газового ОПЕК", а Венесуела - навпаки активно підтримує

Вівторок, 10 квітня 2007, 13:56

Єгипет виступає проти створення організації країн-експортерів газу на зразок ОПЕК.

Про це заявив єгипетський міністр нафти Саміх Фахмі перед вильотом в столицю Катару Доху, де 9-10 квітня збираються міністри країн-експортерів газу.

За його словами, позиція Єгипту полягає в прагненні "до прозорості у відносинах між державами-експортерами". Зокрема, він висловився за "оголошення реальних цін на газ".

При цьому Фахмі підкреслив, що Єгипет відкидає "ідею нового міжнародного картелю, який контролює одне із джерел енергії".

Реклама:

Єгипетський міністр визнав, що поки немає єдиної думки щодо створення "газового ОПЕК".

"Усе, що публікувалося щодо створення "газового ОПЕК", не виходить із офіційних джерел, а є домислами деяких ЗМІ", - підкреслив міністр.

Єгипет посідає третє місце в Африці після Алжиру й Нігерії по доведених запасах природного газу. В останні роки обсяг видобутку природного газу в Єгипті збільшився у два рази - до порядку 38 мільярдів кубометрів на рік.

Єгипет посідає восьме місце за обсягом експорту газу в світі.

Венесуела ж навпаки вважає створення т.зв. "газового ОПЕК" цікавою ідеєю.

"Я вважаю, це дуже цікава ідея: газ є другим за значенням енергоресурсом у світі після нафти", - сказав венесуельський міністр енергетики Рафаель Рамірес.

Ідея створення організації, що, за аналогією з ОПЕК, об'єднала б виробників природного газу, уперше була висловлена Іраном.

Багато держав оцінили цю пропозицію як цікаву, у той час як країни-споживачі навпаки висловлюють стурбованість. Вони побоюються, що поява газового картелю призведе до неринкового росту цін на один із найпопулярніших видів енергосировини.

Rambler Mass Media

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!