В Україні створено електронний земельний кадастр

Вівторок, 6 березня 2007, 11:51

Державний комітет із земельних ресурсів розробив єдину автоматизовану систему, що почне працювати після прийняття парламентом відповідного закону.

Після введення автоматизованої системи кадастрово-регістраційний механізм буде працювати за принципом єдиного вікна, повідомляє "Обком" за матеріалами видання "Экономические известия".

Очікується, що створення автоматизованої системи земельного кадастру значно спростить процедуру придбання земельної власності. На думку розробників, ця система дозволить визначити реальну ринкову вартість земель, що створить основи для розрахунку прозорої та справедливої плати за землю і зведе до мінімуму факти ухиляння від сплати податків.

"Встановлення чітких меж земельних ділянок, недопущення накладення однієї ділянки на іншу, контроль за використанням земель державними органами збільшить податкові надходження за рік після введення цієї системи не менш ніж у півтора-два рази", - стверджує генеральний директор Центру державного земельного кадастру Андрій Кобринський.

Реклама:

За його словами, податкові надходження зростуть за рахунок зменшення кількості земельних ділянок, за які податки надходять не в повному обсязі або зовсім не надходять, тому що частина землевласників податок на землю не платить.

Голова Держкомзему Микола Сидоренко стверджує, що після введення системи "ціни на землю будуть легалізуватися і зростати". За його словами, автоматизована система кадастру допоможе боротися з тіньовим ринком землі та земельних спекуляцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!