Ющенко спитає з Януковича за борги на держпідприємствах

Понеділок, 5 березня 2007, 16:25

Президент України Віктор Ющенко прийме звернення до прем’єр-міністра Віктора Януковича в зв’язку із зростанням заборгованості із заробітної плати та загрози банкротства держпідприємств, підпорядкованих профільним міністерствам.

Про це Глава держави сказав у понеділок на робочій нараді з міністрами - праці та соціальної політики Михайлом Папієвим, охорони здоров’я - Юрієм Поляченком, науки та освіти - Станіславом Ніколаєнком, повідомила прес-служба президента.

Президент висловив занепокоєння виникненням у січні нових боргів із зарплати – їхній загальний обсяг збільшився на 11% (майже на 90 млн. грн.), а на діючих підприємствах – майже на 17%. Особливо тривожать його високі (на третину) темпи збільшення боргів державних підприємств, які знаходяться у підпорядкуванні міністерств та відомств центральних органів виконавчої влади.

За два останні місяці підприємства, безпосередньо підпорядковані Мінпромполітики, збільшили заборгованість більш ніж у 1,5 разу, Мінпаливенерго – на третину та МНС – на 11%, зазначив Президент. Обсяги заборгованості досі залишаються значними також і по об’єктах, підпорядкованих Мінвуглепрому (50 млн. грн.) та Фонду держмайна (62 млн.) – і це незважаючи на постійні дотації з Державного бюджету.

Реклама:

На переконання Президента, за такої ситуації насамперед треба говорити про персональну відповідальність міністрів та інших посадових осіб, які управляють цими об’єктами держвласності. Такі підприємства, констатував він, поволі перетворюються на банкрутів, а після цього розпочинаються процеси їх приватизації. «Де ефективність роботи з держмайном?» – запитав Президент.

Глава держави зазначив, що зважаючи на зазначену проблему, він змушений звернути на це увагу Прем’єр-міністра Віктора Януковича у відповідному зверненні.

У ході наради Президент виклав своє бачення конкретних заходів для вирішення цієї проблеми. Йдеться про принциповий підхід при перевірках додержання роботодавцями вимог законодавства про працю; розширення практики залучення до перевірок органів прокуратури, інших контролюючих структур та профспілкових організацій; необхідність забезпечити притягнення до дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності керівників підприємств-боржників та відповідних міністерств та відомств за порушення законодавства про оплату праці.

На думку Ющенка, питання виплати поточної зарплати та погашення заборгованості мають стати ключовими темами засідань колегій держадміністрацій та місцевої виконавчої влади. Крім того, потрібно підвищити рівень виконавчого провадження за рішенням судів про примусове стягнення заборгованості з виплати заробітної плати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!