Зріджений газ через 3 роки займе 40% світового ринку - експерти

Понеділок, 5 березня 2007, 17:46

Відповідно до опублікованої доповіді аналітичної компанії PricewaterhouseCoopers, виробництво зрідженого газу (ЗГ) – один з найшвидше зростаючих секторів ринку енергоресурсів.

До 2010 року його поставки збільшаться майже вдвічі і складуть близько 40% світової торгівлі природним газом. Глобальний ринок ЗГ будуть контролювати кілька країн, у тому числі і Росія, пише російська газета "Взгляд".

На дійсний момент обсяг продажів ЗГ складає близько 27% від світових експортних продажів.

Основні споживачі енергоносіїв усе активніше купують зріджений газ. Згідно з прогнозом до 2010 року в США на частку ЗГ буде припадати основне зростання імпорту "блакитного палива".

Реклама:

У свою чергу багато європейських країн розглядають можливість серйозних інвестицій в інфраструктуру імпорту ЗГ, зокрема в потужності з транспортування зрідженого газу.

Експерти також прогнозують, що поширення контрактів на поставки ЗГ здатне призвести до створення "газової ОПЕК".

Кардинальна зміна структури світового газового ринку, що відбувається, веде до появи подібної організації. Відповідно до висновків експертів, світовий ринок зрідженого газу будуть здатні контролювати Росія, Катар, Алжир, Малайзія та Індонезія. Відбудеться також зростання поставок ЗГ з Ірану, Нігерії та Австралії.

При цьому аналітики вказують на деякі ризики, пов'язані з торгівлею ЗГ. Зокрема, за словами Херлі, зріджений газ поки не може бути ціновстановлюючим продуктом на ринку енергоресурсів, навпаки, ціна на ЗГ залежить від балансу між цінами на нафту, газ та інші енергоносії, наприклад вугілля або ядерне паливо.

У доповіді є думка, що розвиток технологій транспортування ЗГ буде ключовим фактором того, як складеться ситуація на ринку зрідженого газу в недалекому майбутньому.

Ukroil

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!