42% харчів на українських прилавках - генетично модифіковані
Заборонити ввезення до України продуктів, що містять генетично модифіковані інгредієнти - просять урядовців вітчизняні екологи та науковці. Вони заявляють - вживання таких харчів теоретично може зашкодити здоров'ю людини.
Фахівці виявили - майже половина харчів, що продають на українських ринках та в магазинах - штучно модифіковані, тобто містять генетично-модифіковані організми (ГМО).
А те, що вони в Україні продаються - встановили спеціалісти "Укрметртестстандарту". Першими перевірили близько півсотні зразків ковбас та каш швидкого приготування. На черзі - молокопродукти та кондитерські вироби.
"В 42% продукції ми виявили ГМО, вміст яких більше 0,9%. Це означає, що якщо б у нас було нормальне законодавство, як в Європі чи Росії, всі виробники цієї продукції були б зобов’язані її маркувати", - підкреслює Володимир Семенович, начальник науково-дослідного центру випробувань продукції ДП "Укрметртестстандарт".
В Україні досі немає закону про обов'язкове маркування товарів, яке б інформувало про вміст ГМО.
Нині в Україні існує лише одна лабораторія, де можна перевірити продукти на вміст ГМО. А потрібно, щоб вони працювали принаймі в кожній області.
Як впливають такі харчі на здоров'я людини - у світі ще не дослідили. Але, наприклад, у багатьох країнах Євросоюзу від використання продуктів з модифікованим геномом на всяк випадок відмовилися.
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"