Нацбанк: обсяг іпотечних кредитів досяг 28 млрд. грн.

Четвер, 15 березня 2007, 10:32

Обсяг іпотечного кредитування в Україні потроївся торік і на початок березня 2007 року досяг 28 млрд. грн.

Про це повідомив виконавчий директор, глава дирекції банківського регулювання, нагляду та фінансового моніторингу Нацбанку Олександр Киреєв.

"На 1 березня заборгованість по іпотечних кредитах складає 28 млрд. грн. або 10% від загального обсягу всіх кредитів, що надаються банками", - сказав Киреєв у ході "круглого столу" в середу.

За його даними, із загальної суми іпотечних кредитів 81% або 22,8 млрд. грн. - кредити в іноземній валюті. При цьому з загальної суми іпотечних кредитів частка кредитів наданих фізичним особам складає 21 млрд. грн.

Реклама:

"Кожен четвертий кредит населенню надається у вигляді іпотеки", - зазначив Киреєв.

Говорячи про перспективи, Киреєв зазначив, що для розвитку іпотеки необхідне розширення операцій на фондовому ринку країни. При цьому він підкреслив доцільність вирівнювання податкових вимог щодо доходів отримуваних від розміщення депозитів (не обкладаються податком) та від інвестування в цінні папери.

У той же час, за його словами, іпотечні цінні папери банків зможуть прийматися в заставу під рефінансування Нацбанку, лише у випадку якщо буде забезпечена їхня висока ліквідність на фондовому ринку.

Крім того, Киреєв зазначив, що сприяти зниженню цін на нерухомість в Україні буде введення податку на нерухомість. Разом з тим, за його оцінкою, цей закон навряд чи буде введений у дію в 2008 році.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!