"Антибілоруський" нафтопровід коштуватиме Росії $2 млрд.

Середа, 14 лютого 2007, 17:58

Вартість нафтопроводу Унеча-Приморськ довжиною 950 км складе близько 2 млрд. дол.

Про це заявив глава комітету держдуми РФ з енергетики, транспорту та зв'язкуві Валєрій Язєв у середу на прес-конференції.

Він уточнив, що 2 млрд. дол. - це тільки вартість труби та її прокладки. При цьому не враховується вартість розширення порту Приморськ.

За його словами, це викликає подорожчання російської нафти, що поставляється до Європи, "приблизно на 3 дол. за барель", тобто не набагато знизить рентабельність для російських виробників нафти.

Реклама:

"Але ми змушені це робити", - підкреслив Язєв.

"Ми не можемо бути заручниками білоруської сторони", - вважає глава думського комітету.

Як повідомлялося раніше, "Транснєфть" пропонує побудувати нафтопровід в обхід Білорусі
Унеча - Великі Луки - Приморськ потужністю 50 млн. тон на рік. Нова магістраль довжиною близько 1000 км дозволить ліквідувати транзитні ризики при поставках нафти до Німеччини та Польщі.

В вівторок у Лондоні президент АК "Транснєфть" Сємьон Вайншток повідомив, що компанії може бути доручено побудувати нафтопровід менш чим за 18 місяців.

Потужність нового трубопроводу на першому етапі може скласти 50 млн. тон на рік з наступним збільшенням до 75 млн. тон. Таким чином, загальна пропускна здатність морського порту в Приморську збільшиться в 2 рази і складе 150 млн. тон.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!