Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Янукович - сам собі радник

Вівторок, 30 січня 2007, 09:01

Янукович продовжує формувати вертикаль своєї влади. Для цього він створив для себе іще одну посаду, на цей раз номінувавши себе вождем усіх українських інвесторів.

24 січня Кабінет міністрів України створив дорадчий орган – "Раду інвесторів при Кабінеті міністрів України". Судячи з усього, рада інвесторів проектується як дружний колектив лояльних до уряду багатіїв. Очолюватиме раду… сам Янукович.

Для чого треба було винаходити велосипед

Як уже писала "ЕП", у грудні 2006 р. уряд поспішно і без будь-якого попередження ліквідував Раду підприємців при Кабінеті міністрів, що її було створено ще в 90-х роках президентом Леонідом Кучмою.

Реклама:

Офіційною причиною такого кроку, за словами міністра економіки Володимира Макухи, було бажання уряду підвищити "невисокий рівень представництва" у колишній Раді підприємців.

Під терміном "рівень представництва" малося на увазі те, що з приходом у прем'єрське крісло Юлії Тимошенко до Ради підприємців стали входити винятково представники малого і середнього бізнесу, а не великого, як це було раніше.

З досить плутаного пояснення міністра можна було зрозуміти, що Кабмін вважає Раду неефективною, оскільки її члени здебільшого не представляють думки та прагнення всього бізнес-загалу країни, а лобіюють чиїсь інтереси.

Крім того, за словами Макухи, на той момент Кабмін уже практично створив новий підприємницький орган, що має замінити ліквідовану Раду. Однак його назву міністр тоді так і не зміг пригадати. Як виявилось, малася на увазі Рада інвесторів.

Однак тоді за всіх цих обставин було зовсім незрозумілим, навіщо знадобилося саме ліквідувати Раду підприємців, що працювала вже більше 10 років?

Адже для того, щоб виправити ситуацію, досить було переформатувати її так, як уряд вважав за потрібне. Або повернути Раді "кучмівський" формат, коли до неї входили по більшій частині олігархи – Ринат Ахметов, Віктор Пінчук тощо.

У будь-якому випадку, інтереси "Партії регіонів" і близького до неї бізнесу, що є фінансовим плацдармом "антикризової" коаліції, можна було забезпечити, призначивши на посаду голови Ради підприємців кого-небудь з "своїх". Ця людина і сформувала б "потрібний" коаліціянтам склад Ради.

Сам до себе по своє

Втім, справжні причини ліквідації Ради підприємців стали випливати на поверхню лише після публікації положення про нову Раду інвесторів при КМУ.

Як випливає з цього прецікавого документа, відтепер орган, що покликаний захищати в уряді інтереси бізнес-середовища, буде очолювати... прем'єр-міністр.

Він же, відповідно до постанови, затверджує склад нової Ради і вносить до нього зміни. Точної кількості членів Ради інвесторів і якоїсь процедури формування її складу немає.

Про те, що хтось з членів нової Ради має право бути присутнім на засіданні Кабміну, нічого не сказано. Раніше у Раді підприємців це право надавалася її голові, що за всю її історію ніколи не був чиновником.

Тепер же, судячи з усього, в тому, щоб представники підприємницької громадськості могли захищати свої інтереси у владі, потреби немає. За них це буде робити сама влада, а точніше прем'єр-міністр, який є головою їх зібрання при уряді.

Саме завдяки цій обставині втрачається весь сенс існування нової Ради інвесторів.

Адже суть її діяльності полягає в тому, щоб представники бізнес-асоціацій, з яких вона має складатися, спільно виробляли пропозиції і рекомендації Кабінету міністрів. Тепер же, скоріш за все, Віктор Янукович з питань роботи з бізнесом-середовищем буде консультувати сам себе.

До того ж, як йдеться в Положенні про Раду, інформаційним забезпеченням її роботи будуть займатися теж чиновники. Оскільки головою Секретаріату, що має виконувати цю функцію, призначений ніхто інший, як... міністр економіки.

Виходить, що роботу Ради інвесторів з усіх боків буде контролювати сам Кабмін, як "на вході", коли буде формуватися її склад, так і "на виході", коли будуть ухвалюватися рішення, висвітлюватися діяльність цього органу і т.д.

У підсумку не зовсім ясно, чим саме будуть займатися в складі нового органу самі інвестори, крім того, що виконувати ролі статистів?

Але все ці закиди логічні з позиції класичних принципів демократії. Якщо ж говорити, виходячи з вітчизняних реалій, то із ради бізнесменів у такому "закритому" від громадськості і цілком зручному для Кабміну форматі цілком можна спробувати зробити непогану фінансову платформу для нинішнього глави уряду. Саме цей клуб наближених до нього бізнесменів зможе стати основою його економічної самостійності як політика.

Все залежить лише від того, кого саме Віктору Януковичу вдасться залучити на свою сторону (адже поіменний склад нової Ради ще не опубліковано), і які умови взаємовигідного "співробітництва" він зможе запропонувати своїм потенційним спонсорам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!