Румунія просить ЕС убезпечитися від Росії

Понеділок, 22 січня 2007, 10:09

Європейський Союз повинен знизити свою залежність від російських нафти й газу, зменшивши споживання енергії, й розвивати альтернативні джерела поставок, уважає президент Румунії Траян Башеску.

В інтерв'ю Financial Times Башеску закликав Євросоюз вжити заходів до того, щоб стати менш уразливим для російського політичного тиску, зокрема, в контексті рішень Москви припиняти поставки газу в ході торішньої суперечки з Україною або перерви в поставках нафти цього року, під час сварки з Білорусією.

Башеску заявив: "У довгостроковій перспективі наявність єдиного енергетичного постачальника суперечить європейській концепції ринкової економіки. У нас повинна бути конкуренція. Навіть якщо для цього потрібні масштабні інвестиції, ми повинні створювати умови для конкуренції, тому що це не тільки збільшує конкуренцію, але породжує волю для наших рішень".

Президент виразив підтримку планованому трубопроводу "Набукко" для транспортування газу з Каспійського моря в Центральну Європу через Туреччину, Болгарію, Румунію, Угорщину й Австрію.

Реклама:

Він також виступив за єдину енергетичну політику: "Коли в однієї європейської країни виникнуть труднощі, всі країни ЄС будуть у скрутному становищі. Із цієї причини ми широко пропагуємо ідею про необхідність єдиної енергетичної політики".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!