Суд дозволив 6 облгазам користуватися розподільними мережами

Понеділок, 15 січня 2007, 20:18

Луцький міський районний суд у грудні 2006 року продовжив термін дії договорів між компанією "Газ України" і шістьома облгазами ВАТ "Волинь-", "Закарпат-", "Львів-", "Івано-Франківськ-", "Чернівці-" та "Чернігівгаз" на користування розподільним газопроводами, що перебувають у державній власності.

Як повідомив голова спостережної ради "Закарпатгазу" Любомир Шершун, відповідну постанову суд виніс 17 грудня. Ухвалене рішення набуло чинності 28 грудня 2006 року, додав він.

"Пролонгація договорів дала підстави для продовження експлуатації розподільних газопроводів", - відзначив Шершун.

Суд, за його словами, пролонгував терміни дії договорів на період дії ліцензій на транспортування природного газу, виданих облгазам Національною комісією регулювання електроенергетики.

Реклама:

Термін дії ліцензій на транспортування газу розподільними трубопроводами, виданих "Івано-Франківськгазу", "Закарпатгазу", "Львівгазу", "Чернівцігазу" й "Чернігівгазу", минає в березні 2010 року, "Волиньгазу" - у квітні 2010 року.

Джерело в "Газі України" повідомив, що компанія не має у своєму розпорядженні зазначене рішення суду. Він додав, що підприємство не було проінформовано про подачу відповідного позову, прийнятті судом його до розгляду, проведенні судового засідання.

Співрозмовник агентства заявив, компанія оскаржить рішення суду "у випадку його існування в природі".

"Подальші дії компанії будуть спрямовані на захист інтересів держави від будь-яких рейдерських атак на державне майно (у цьому випадку на газорозподільні мережі, не підмети приватизації)", - сказав представник "Газа України".

Як повідомлявся, "Газ України", дочірня компанія "Нафтогазу", "з метою підвищення ефективності керування державним майном" наприкінці 2006 року ініціював перегляд умов договорів між компанією й облгазами на користування об'єктами газорозподільних мереж, які перебувають у держвласності й не підлягають приватизації.

Наприкінці листопада 2006 року "Газ України" повідомив всі газопостачальні підприємства про перегляд існуючих договорів. Протягом листопада-грудня компанія провела вісім нарад з керівниками облгазів за узгодженням нової редакції типового договору на користування державними об'єктами газорозподільних мереж. Облгази відповідно до укладених з "Газом України" договорами повинні були щорічно вкладати у відновлення переданих їм держоб'єктів газорозподільних мереж 50% чистого прибутку, але не менш 4% балансової вартості цих об'єктів.

Однак ряд регіональних підприємств по газопостачанню й газифікації не виконує цю умову, у зв'язку із чим "Газ України" й ініціював перегляд діючих договорів. Керівники шести облгазів ("Волинь-", "Закарпат-", "Львів-", "Івано-Франківськ-", "Чернівці-" й "Чернігівгаз") з більш ніж 40 аналогічних підприємств наприкінці 2006 року звинуватили держчиновників у спробі перемінити нинішніх власників цих газопостачальних підприємств.

"Волинь-", "Закарпат-", "Львів-", "Івано-Франківськ-", "Чернівці-" й "Чернігівгаз" раніше контролювали компанії, що зв'язують із колишньої народний депутатом Ігорем Єремеєвим.

Глава Міністерства палива й енергетики України Юрій Бойко наприкінці 2006 року заявив, що ці облгази контролює колишній заступник голови "Нафтогазу" Олег Бахматюк.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!