Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Європа розкриє свої нафтові резерви

Середа, 10 січня 2007, 14:13

Очікується, що Мінекономіки Польщі дозволить найбільший нафтовій компанії країни PKN Orlen використовувати в найближчі дні обов'язкові запаси нафти.

"Компанія звернулася в міністерство економіки за дозволом використати ці резерви після того, як у понеділок були припинені поставки нафти по нафтопроводу "Дружба", - повідомляють у середу аналітики бюлетеня BDM PKO BP.

За їх даними, це рішення повинне бути прийняте найближчими днями. За допомогою цих резервів Orlen одержить час для організації альтернативних поставок нафти на своє підприємство.

Польща одержує більшу частину нафти з Росії по нафтопроводу "Дружба".

Реклама:

Поставки по ньому зупинені через російсько-білоруську суперечку по митах на нафту і її транзит у Європу.

Напередодні міністр економіки й транспорту Угорщини Янош Кока розпорядився відкрити стратегічні запаси нафти у зв'язку із припиненням поставок з Росії через Бєларусь по нафтопроводу "Дружба".

Відносини між Росією та Бєларуссю почали загострюватися ще до нового року, коли Мінськ не влаштували запропоновані "Газпромом" ціни на російський газ. У підсумку компромісна угода була підписана в новорічну ніч за кілька хвилин до закінчення старого контракту.

Однак 1 січня Бєларусь запровадила мито на транзит російської нафти через свою територію, що було сприйнято Росією як порушення всіх правових норм.

Коли Москва відмовилася платити мито, Мінськ почав несанкціонований, на думку російської сторони, відбір нафти із трубопроводу "Дружба". У результаті 8 січня компанія "Транснєфть" зупинила прокачування на цьому напрямку, що викликало перебої з поставками палива в західних країнах.

Уже в лютому Росія має намір обкласти імпортним митом білоруські товари у відповідь на запроваджене Бєларуссю мито за транзит російської нафти.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!