Грузія зупинила Росію на шляху до СОТ

П'ятниця, 13 жовтня 2006, 10:15

Питання щодо вступу Росії до Світової організації торгівлі відкладено на невизначений термін черезу позицію делегації Грузії на зустрічі робочих груп в Женеві.

Представник грузинської делегації підкреслив на зустрічі, що "питання, поставлені раніше Грузією перед Росією, залишаються невирішеними", говориться у повідомленні поширеному Міністерством закордонних справ Грузії.

Більше того, Російська Федерація заборонила ввезення на свою територію грузинської продукції - вин, шипучих вин, мінеральних вод, продуктів рослинного походження. Ситуація посилилася після недавнього введення економічних санкцій, які практично означають економічну блокаду Грузії з боку Росії, підкреслює МЗС Грузії.

Таким чином, сказано у повідомленні, грузинська делегація на даному етапі визнала неможливим встановити дату чергового раунду всебічних переговорів щодо вступу Росії до СОТ.

Реклама:

Як повідомляє грузинське МЗС, голова робочої групи від Ісландії Стефан Йоханссон вказав, що, виходячи з принципу консенсусу, який діє у СОТ, не можна не взяти до уваги позицію Грузії. Він закликав делегацію РФ до інтенсивного діалогу з Грузією для допуску продукції країни на російський ринок.

Варто зазначити, що про таку тактику у протистоянні з Росією грузинська влада оголосила ще влітку. У липні цього року президент Грузії Міхаіл Саакашвілі заявив, що "у Грузії є ще на розгляді питання, які стосуються вступу Росії у СОТ". За словами президента Грузії, "для Росії дуже важливо вступити в цю організацію, і позиція Грузії в цьому відношенні дуже багато що вирішує".

Нагадаємо, основні претензії Тбілісі до Москви полягають в "дискримінаційному режимі відносно грузинського експорту", а також присутності Росії в зоні грузино-абхазського конфлікту.

Реакція російської сторони на сьогоднішню заяву грузинського МЗС поки невідома. Проте можна припустити, якою буде її тональність. Даний можливий крок з боку Грузії ще влітку Москва розцінила як демонстрацію приказки "Хочу - даю слово, хочу - беру його назад". Саме так прокоментував ситуацію, що складалася, помічник президента Путіна Сєргєй Пріходько.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!