Від Путіна вимагають $50 млрд. за розвал "ЮКОСу"

Вівторок, 5 вересня 2006, 15:50

Власники колишнього російського енергетичного гіганту "ЮКОС" мають намір вимагати від Російської Федерації компенсацію за розвал компанії в розмірі 50 млрд. дол.

Компанія GML (раніше називалася Group Menatep), яка є власником найбільшої кількості акцій "ЮКОСу", пред'являє Кремлю найбільший позов по інвестиційним спорам, передає Ліга з посиланням на британське видання The Times.

Справа слухається в комісії ООН по праву міжнародної торгівлі в Гаазі.

Позов за договором до енергетичної хартії вимагає відшкодування збитку від російського уряду й звинувачує Кремль у дискримінації компанії. Попередня оцінка збитку виходила з вартості "ЮКОСу" при ціні на нафту 30 дол. за барель. З того часу вона істотно зросла, перевищивши 70 дол. за барель.

Реклама:

"Ми зараз продали б "ЮКОС" за більш високою ціною, тому, коли наші фахівці закінчать підрахунки, я думаю, що сума позову буде ближче до 50 млрд. дол.", - повідомив глава GML Тім Осборн.

"ЮКОС" був заснований Міхаілом Ходорковскім у 1993 році. Під час приватизації, яка, на думку багатьох росіян, була шахрайством, компанія придбала величезні активи. Компанія "ЮКОС" швидко стала енергетичним лідером, вона мала у власності нафтопереробні заводи, трубопроводи, родовища нафти і газу в Центральній Європі і Росії. Однак, коли Ходорковскій почав підтримувати політичних суперників президента Росії Владіміра Путіна, на "ЮКОС" обрушився масивний удар податкових претензій, а самого Ходорковского судили і ув"язнили.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!