28 листопада 2023

21:00
Новини 28 листопада: приватизація Ощадбанку, закони проти аграріїв, в'язниця за нафту з РФ
Про що говорили й писали 28 листопада.
20:47
У ВАКС відмовилися поновити розгляд можливості арешту майна Коломойського 
Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 28 листопада підтвердила рішення судді Олега Ткаченка, який у вересні відмовив прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в арешті активів бізнесмена Ігоря Коломойського.
20:30
На кордоні з Польщею відновили рух вантажівок в одному з пунктів пропуску
Пункт пропуску "Угринів-Долгобичув", що знаходиться на кордоні України з Польщею, відновив повноцінну роботу 28 листопада.
20:13
Синхронізацію енергосистем України та ЄС повністю завершили
Процес синхронізації енергосистем України та ЄС повністю завершено, можливості для імпорту електроенергії з Європи збільшено до 1700 МВт.
19:50
Справа керівництва Держспецзв'язку: ЗМІ проаналізували, чи були зловживання на закупівлях дронів
Після оголошення НАБУ і САП підозри керівникам Державної служби спеціального зв'язку за "довоєнну" закупівлю софту, видання "Наші гроші" вирішило самостійно проаналізувати, чи були зловживання Держспецзв’язку на закупівлях дронів під час війни.
19:21
Мінфін залучив понад 6,5 мільярдів від продажу ОВДП
Міністерство фінансів на первинних аукціонах 28 листопада розмістило облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на загальну суму 6,53 мільярда гривень.
18:48
"Енергоатом" уклав контракт на постачання збагаченого урану до 2035 року
Держпідприємство НАЕК "Енергоатом" уклав контракт з британською Urenco про постачання збагаченого уранового продукту для українських АЕС до 2035 року.
18:32
ЄС готує заходи з придушення здатності РФ виробляти ракети і безпілотники - Кулеба
До 12-го пакету санкцій ЄС, який готують, включено важливий елемент - заходи, спрямовані на придушення здатності РФ виробляти ракети і безпілотники.
18:07
В Україні не прогнозують дефіциту в енергосистемі найближчими днями
Станом на 28 листопада в енергосистемі України відсутній дефіцит. НЕК "Укренерго" не очікує дефіциту найближчими днями.
17:49
Географічним назвам у Криму повернуть історичні найменування кримськотатарською мовою
У Криму повернуть історичні топоніми кримськотатарською мовою.
17:30
Метро на Троєщину та інші інфраструктурні проєкти: у Києві анонсували старт будівництва 
Старт будівництва метро на Троєщину та інших інфраструктурних об'єктів хочуть закласти в Міську цільову програму розвитку інфраструктури Києва на 2024-2025 роки.
17:23
Словацькі перевізники погрожують блокуванням кордону для українських вантажівок з грудня 
Словацькі перевізники погрожують з 1 грудня заблокувати головний пункт пропуску країни на кордоні з Україною, якщо не будуть вжиті заходи щодо обмеження конкуренції з боку українських перевізників.
16:50
Польські перевізники запропонували компроміси для розблокування кордону з Україною
Одна з асоціацій польських перевізників, не залучена до блокування кордону з Україною, запропонувала своє бачення компромісу, що частково задовольнив би інтереси блокувальників.
16:24
Президент підписав бюджет-2024
Президент Володимир Зеленський підписав головний кошторис країни на 2024 рік.
16:20
Не було світла з початку вторгнення: у селі на Харківщині частково відновили електропостачання
Фахівці Дергачівського району електричних мереж (РЕМ) АТ "Харківобленерго" під'єднали до мережі понад 50% точок обліку в деокупованому селі Малі Проходи, у якому не було світла від початку повномасштабного вторгнення.
15:53
Кабмін вирішив відмовитися від паперових гарантій на побутову техніку 
Документи на надання гарантійних послуг для покупців побутової техніки та мобільних телефонів в Україні будуть оцифровуватися і зберігатися на сайтах виробників.
15:21
Змінили тон: США пригрозили в'язницею за порушення цінової стелі для російської нафти
Мінфін США розіслав листи близько 30 фірмам, що контролюють до сотні нафтових танкерів, у яких міститься попередження про тюремне ув'язнення в разі порушення цінової стелі для російської нафти.
14:59
Енергетична криза в ЄС: ситуація значно краща, але надзвичайні заходи продовжать на рік 
Європейська комісія оголосила про свою пропозицію продовжити в Євросоюзі заходи надзвичайної ситуації в енергетиці на один рік.
14:50
Голова Ощадбанку прогнозує приватизацію банку за 4 роки після завершення війни
Державний Ощадбанк можна буде приватизувати через 4 роки після завершення війни з Росією.
14:25
"Скіфське золото" вдалося повернути в Україну завдяки СБУ та БЕБ
Колекцію "Скіфського золота" вартістю 1,5 млн доларів вдалося повернути в Україну завдяки матеріалам Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки.
14:03
Коломойського залишили в СІЗО ще на два місяці
Шевченківський райсуд Києва подовжив запобіжний захід для олігарха Ігоря Коломойського у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави 3,7 млрд грн до 26 січня. 
13:40
Єврокомісія погодила заборону на алмази з Росії – AFP
Єврокомісія схвалила пропозицію щодо заборони на продаж російських алмазів. Найближчим часом документ може бути направлений на розгляд усім країнам-членам Євросоюзу.
13:38
Кабмін оголосив реформу підприємств-виробників тепла
Кабінет міністрів України затвердив концепцію програми модернізації державних і комунальних підприємств-виробників теплової енергії до 2030 року.
13:07
Схвалені Радою законопроєкти створюють загрозу для агроекспорту – Американська торговельна палата в Україні
Схвалені Радою в першому читанні законопроєкти №10168-2 та №10169-2, які просуваються як захід для зменшення нелегального експорту аграрної продукції з України, створюють реальні ризики для сумлінних експортерів, ставлячи їх у важкі та несприятливі умови.
12:55
Близько 2 700 вантажівок стоять у чергах на кордоні Польщі з Україною
Через блокування польськими перевізниками роботи чотирьох пунктів пропуску на кордоні з Україною наразі в чергах перебуває близько 2 700 вантажівок.
12:38
Кіберполіція викрила хакерську групу, яка завдала збитків на 3 мільярди
Оперативники кіберполіції та слідчі Нацполіції викрили хакерів, які з 2018 року атакували світові компанії, зашифровуючи їхні сервери, спричинили збитків на суму у понад 3 млрд грн.
12:29
Грецькі танкери скорочують перевезення російської нафти після погроз зі США – Bloomberg
Власники нафтових танкерів в Греції, найпотужнішої судновласницької країни світу, скоротили кількість російської нафти, яку вони перевозять, і це рішення може в кінцевому підсумку порушити поставки російської нафти.
11:59
В УЗ анонсували запуск Dnipro City Express із модернізованими електричками
"Укрзалізниця" у грудні почне оновлювати приміське сполучення у Дніпрі - запустить перший із маршрутів системи Dnipro City Express.
11:55
Безготівкові розрахунки стають все більш популярними в Україні
В Україні кількість безготівкових операцій продовжує зростати, за третій квартал 2023 року їхня частка за сумою зросла до 63,3% від загальної суми операцій із платіжними картками, а за кількістю – досягає 93,5%.
11:35
McDonald's відкрив ресторан у Кропивницькому
Мережа ресторанів швидкого харчування McDonald's 27 листопада розпочала роботу у Кропивницькому - заклад розташований в центрі міста на вул. Велика Перспективна, 45/9.
11:20
​​ШІ-стартап Cradle залучив 24 мільйонів доларів на синтез білків 
Європейський біотехнологічний стартап Cradle, який за допомогою штучного інтелекту допомагає вченим швидше та економічно ефективніше розробляти та конструювати білки, залучив 24 млн доларів інвестицій. 
11:00
Через негоду залишаються без світла майже 560 населених пунктів в 10 областях – "Укренерго"
Через негоду залишаються знеструмленими на ранок 28 листопада 559 населених пунктів в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Херсонській, Черкаській та Чернігівській областях.
10:40
США вносять до Фонду підтримки енергетики України 25 мільйонів доларів
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Секретаріат Енергетичного Співтовариства підписали угоду про грантовий внесок США до Фонду підтримки енергетики України на загальну суму 25 мільйонів доларів США (23 мільйони євро).
10:33
ВАКС заарештував ще одного підозрюваного у справі заволодіння коштами Держспецзв'язку
Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у сумі 30 млн грн ще одному підозрюваному у справі щодо заволодіння коштів Держспецзв’язку.
10:15
Банк Ізраїлю оцінив економічні наслідки війни з ХАМАС у 53 мільярди доларів
Центральний банк Ізраїлю виклав свою найбільш детальну оцінку економічних наслідків війни з ХАМАС, оцінивши їх у 53 млрд дол.
10:05
Google з 1 грудня видалятиме неактивні облікові записи
Компанія Alphabet Google відповідно до своєї оновленої політики користування з 1 грудня почне видаляти облікові записи, які не використовувалися принаймні два роки.
09:45
Авіакомпанія Бренсона Virgin Atlantic здійснить перший трансатлантичний переліт на низьковуглецевому паливі
Заснована британським мільярдером Річардом Бренсоном авіакомпанія Virgin Atlantic проведе 28 листопада перший переліт із Лондона до Нью-Йорка виключно на екологічно чистому (SAF), низьковуглецевому паливі.
09:37
Компанії групи Toyota знизять свою частку в Denso на 10% за 4,7 мільярда доларів
Компанії групи Toyota планують скоротити свою частку в одному з найбільших постачальників автозапчастин Denso, продавши 10% компанії на суму близько 4,7 млрд дол.
09:22
Нафта дорожчає на тлі слабкого долара та очікуваннях скорочення видобутку від ОПЕК+
Ціни на нафту трохи зросли у вівторок через слабкий долар і очікування того, що група виробників ОПЕК+ поглибить і продовжить скорочення видобутку через побоювання, що попит залишиться пригніченим.
09:00
Британська нафтогазова компанія JKX підтвердила вихід Коломойського зі складу бенефіціарів
Британська нафтогазова компанія JKX Oil&Gas офіційно підтвердила, що компанію Eclairs Group Limited буде виключено з реєстру акціонерів, а Ігор Коломойський більше не має жодної прямої чи опосередкованої участі в JKX.