13 листопада 2023

21:00
Новини 13 листопада: до РФ, попри санкції, ввозять елітні авто, заочний арешт для Дубневича
Про що всі говорили сьогодні?
20:51
Туреччина рекордно наростила закупівлю нафти у РФ
Імпорт російської нафти Urals до Туреччини в листопаді досягне рекордного рівня. Водночас трейдери очікують, що закупівлі нафти РФ іншими основними покупцями, Індією та Китаєм, залишаться стабільними попри менші заплановані навантаження.
20:50
WhatsApp презентувала функцію голосового чату для великих груп
Соцмережа WhatsApp запускає нову функцію голосового чату для великих груп із понад 33 осіб - вона стане доступною по всьому світу в "найближчі тижні".
20:40
Польські перевізники не погодилися зняти блокаду кордону після переговорів з Україною
Представники польських автоперевізників, які блокують кордон з Україною, заявили, що останні переговори з українськими урядовцями не змогли покласти край суперечці.
20:20
З початку року на соцвиплати спрямували понад 370 мільярдів – Мінфін 
Протягом січня-жовтня на соціальні виплати із державного бюджету спрямували 371,3 мільярда гривень, зокрема у жовтні – 35,42 мільярда.
20:07
До РФ в обхід санкцій завезли понад 1300 елітних авто на $230 мільйонів – ЗМІ
З 15 березня 2022 року, коли ЄС і США заборонили експорт у Росію дорогих авто, на територію країни потрапили щонайменше 1319 розкішних машин загальною вартістю 229,6 млн доларів.
19:40
Маск виступить на російській конференції щодо штучного інтелекту – ЗМІ
Американський мільярдер Ілон Маск візьме участь у конференції з питань штучного інтелекту AI Journey 2023, яка незабаром відбудеться у Росії.
19:30
Мінекономіки створить з MIGA робочу групу для пришвидшення процесу страхування інвесторів
Міністерство економіки спільно з Багатостороннім агентством гарантій інвестицій (MIGA) домовились про створення робочої групи для пришвидшення та оптимізації процесу страхування інвесторів.
19:14
Tesla подаватиме до суду за спробу перепродати пікап Cybertruck протягом року
Компанія Tesla оприлюднила умови продажу свого довгоочікуваного електричного пікапа Cybertruck напередодні запуску продажів 30 листопада - зокрема, власники не зможуть перепродавати авто протягом першого року після доставки.
18:51
На Полтавщині протягом двох тижнів виявили африканську чуму свиней вже у трьох районах 
У Полтавській області виявлено африканську чуму свиней, через що в кількох районах оголошено карантин, визначено зони захисту та нагляду.
18:43
Суд конфіскував ще одні активи Сальдо та його дружини
Вищий антикорупційний суд (ВАКС) задовольнив другий позов Міністерства юстиції про конфіскацію активів колаборанта Володимира Сальдо.
18:16
У Росії кажуть про "дуже негативні" тенденції щодо інфляції
Зростання річної інфляції в Росії встановило новий рекорд із початку року, склавши 6,99%, а лише за перший тиждень листопада індекс споживчих цін підскочив на 0,42%.
17:58
Справа про розкрадання газу: ВАКС заочно арештував нардепа Дубневича
Вищий антикорупцйний суд (ВАКС) 13 листопада заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою чинному народному депутату України Ярославу Дубневичу, підозрюваному в розкраданні газу на 2,1 млрд гривень.
17:42
"Нафтогаз" взяв у своє управління колишній облгаз Фірташа на Закарпатті  
АТ "Закарпатгаз" перейшло під управління групи "Нафтогаз".
17:40
ExxonMobil хоче стати провідним постачальником літію для електромобілів до 2030 року
Найбільша західна нафтовидобувна компанія, американська ExxonMobil, планує почати виробництво літію в Арканзасі - уперше в новітній історії нафтовий гігант інвестував у великий проєкт з видобутку невикопного палива.
17:16
В OpenAI планують залучити додаткові кошти від Microsoft для створення "суперінтелекту"
Компанія-розробник чат-боту ChatGPT - OpenAI - планує заручитися подальшою фінансовою підтримкою від свого найбільшого інвестора Microsoft на створення універсального штучного інтелекту (AGI).
17:14
В Мінцифри оголосили відбір українських бізнесів, яким допоможуть вийти на ринок Польщі
Мінцифри разом з Офісом з розвитку підприємництва та та експорту, проєктом "Дія.Бізнес" оголосили про відбір 30 малих та середніх бізнесів в Україні, яким безплатно допоможуть вийти на ринок Польщі.
16:56
Правоохоронці розшукали активи чинного нардепа та одного з найбагатших підприємців України
АРМА виявило активи двох осіб, які причетні до протиправної діяльності українських суб’єктів господарювання в особливо великих розмірах - чинного народного депутата та особи зі списку топ-100 найбагатших підприємців України.
16:55
Капіталізація Xiaomi зросла на 20 мільярдів доларів завдяки проблемам з продажами Apple
Ринкова капіталізація корпорації Xiaomi зросла на близько 20 мільярда доларів завдяки тому, що в Китаї зростає попит на смартфони на базі Android та падають продажі смартфонів від Apple
16:12
До невдалого дизайну монет 1 та 2 гривні в Нацбанку повернуться після війни
Національному банку довелося відкласти розв'язання проблеми невдалого дизайну монет 1 та 2 гривні, але після війни до цього питання повернуться.
15:38
"Укрзалізниця" закупить ще 22 пасажирські вагони: очікувана вартість - майже мільярд
АТ "Укрзалізниця" оголосила додатковий тендер придбання 22 нових пасажирських вагонів
14:47
З України вийшло 100-те судно у рамках роботи коридору в Чорному морі
Гуманітарним коридором у Чорному морі, який Україна запустила після одностороннього виходу Росії з зернової угоди, з українських портів вийшли 100 суден
14:43
Путін вирішив перереєструвати "Крименерго" після перемоги Ахметова в Гаазі щодо кримських активів
Президент РФ Владімір Путін передав російській владі, призначеній в окупованому Криму, акції захопленого в України "Крименерго".
14:14
ЄК не рекомендує Україні застосовувати закон про реформу містобудування
В Європейській комісії рекомендують Україні ветувати закон №5655 про реформу сфери містобудівної діяльності.
14:02
McDonald’s відкрив перший заклад на Кіровоградщині
Мережа ресторанів швидкого харчування McDonald’s 13 листопада відкрила перший заклад у Кіровоградській області - в місті Олександрія
13:39
Dongfeng Motor запускає бренд автомобілів на основі штучного інтелекту
Китайський автовиробник Dongfeng Motor Group запустив бренд "розумних" автомобілів, що використовують технології штучного інтелекту.
13:20
Недовіра до ветеранів, людей з інвалідністю, жінки на "чоловічих" посадах: тенденції ринку праці
Попри дефіцит кадрів в Україні, особливо чоловіків, роботодавці побоюються брати на роботу ветеранів та людей з інвалідністю, натомість жінок все частіше набирають на "чоловічі" посади, де необхідні певні фізичні навантаження.
13:07
Данського виробника мінвати Rockwool внесли до переліку міжнародних спонсорів війни
Національне агентство з питань запобігання корупції внесло провідного данського виробника продукції на основі кам’яної вати Rockwool до переліку міжнародних спонсорів війни
12:41
Лише 16,5% справ про шахрайство в Україні доходять цьогоріч до суду
Попри зростання в Україні у 2023 році майже в 1,5 раза кількості кримінальних проваджень по шахрайствам, лише 16,5% таких справ доходять до суду.
12:02
НБУ цього року виплатив банкам понад 73 мільярди процентів за депозитні сертифікати
За 10 місяців з початку року Національний банк витратив на виплату процентів за депозитними сертифікатами банкам 73,5 мільярда гривень.
11:45
Таксі Uklon каже про атаку проросійських "журналістів" та телеграм-каналів
Функція сервісу таксі Uklon — можливість подати скаргу на водія за "антиукраїнську позицію" - викликала атаку проросійських "журналістів" та телеграм-каналів.
11:19
Цьогоріч НБУ отримає від Мінфіну понад 120 млрд грн за "емісійні" ОВДП
За розрахунками Національного банку, у 2023 році загальна сума виплат, які він отримає від Міністерства фінансів за ОВДП у своєму портфелі, становитиме 120,75 мільярда гривень
10:50
Нафта впала в ціні перед оновленням прогнозів ОПЕК та МЕА
Ціни на нафту знижуються на тлі очікувань трейдерів прогнозів щодо перспектив попиту від ОПЕК і Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).
10:31
У SpaceX назвали дату другого запуску системи Starship
Наступний тестовий запуск системи Starship від американської аерокосмічної компанії SpaceX може відбутися вже 17 листопада
10:04
Hyundai будує завод з виробництва 200 тисяч електромобілів щороку
Компанія Hyundai Motor розпочне будівництво нового заводу з виробництва електромобілів у Південній Кореї потужністю 200 тис автомобілів на рік.
09:45
Курс валют на 13 листопада: гривня несуттєво ослабла до долара
13 листопада готівкова гривня зберігає стабільність на "чорному ринку", в банках національна валюта дещо ослабла до долара
09:32
Китайський YMTC подав позов до суду проти Micron через порушення патентів
Китайський виробник мікросхем Yangtze Memory Technologies (YMTC) подав позов проти американського конкурента Micron Technology, стверджуючи про порушення восьми його патентів.
09:00
Google веде перемовини про інвестиції в стартап Character.AI - Reuters
Компанія Alphabet Google веде переговори про інвестування сотень мільйонів доларів у стартап штучного інтелекту Character.AI, який шукає капітал для навчання моделей і задоволення попиту користувачів