9 квітня 2024

Публікації
Іранізація неминуча. Cанкції повільно позбавляють Росію цивільної авіації
Перед туристичним сезоном в Росії вдають, що країна адаптувалася до санкцій. Однак це не так.
Колонки

Як насправді відбувається енергоефективна трансформація в Україні?

Як країна впроваджує політику ЄС щодо енергомодернізації будівель.

"Барометр економіки". Чого очікувати від сезону квартальних звітів найбільших американських компаній?

Як фінансова звітність за перший квартал 2024 року може вплинути на світовий фондовий ринок?

Як війна вплинула на активність українців у мережі

Кількість активних інтернет-користувачів в Україні за період війни скоротилася на 5,8 млн. Які платформи найчастіше використовує бізнес для просування?
Новини
21:00
Новини 9 квітня: інфляція сповільнилась до 3,2%, lifecell оскаржить заморожування частки Фрідмана у компанії
Про що всі сьогодні говорили?
20:48
У ЄС розповіли про роботу над 14-им пакетом санкцій проти Росії
Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс підтвердив, що ЄС почав роботу над наступним, чотирнадцятим пакетом санкцій проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну.
20:35
Intel випускає нову версію свого ШІ-чипа, щоб кинути виклик Nvidia
Корпорація Intel випускає нову версію свого чипа штучного інтелекту, прагнучи кинути виклик корпорації Nvidia. Водночас у Nvidia цього року вийде власний оновлений чип.
20:25
Мінфін залучив до держбюджету понад 7 мільярдів з ОВДП
Міністерство фінансів на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 7,2 млрд грн в еквіваленті.
20:01
У Києві на Хрещатику на кілька днів обмежать рух транспорту 
У Києві на вулиці Хрещатик тимчасово обмежать рух транспорту від Бессарабської до Європейської площі. Обмеження діятимуть 10, 11 та 13 квітня. 
19:48
Дочірня компанія PepsiCo у Росії збільшила прибутки майже втричі
Компанія "Вімм-Білль-Данн" (ВБД), що об'єднує молочні активи PepsiCo Inc. у РФ, у 2023 році отримала чистий прибуток у 8,8 млрд рублів, що у 2,6 раза більше, ніж у 2022 році (3,36 млрд рублів).
19:36
lifecell оскаржує рішення суду щодо арешту частки Фрідмана
lifecell оскаржить рішення суду щодо заморожування частки Фрідмана (19% акцій) у компанії. 
19:13
ГУР: За допомогою FPV-дронів Росія знову зімітувала атаку на ЗАЕС
Російські окупаційні війська 9 квітня вчергове зімітували удар по Запорізькій атомній електростанції за допомогою дронів, Україна не вчиняє жодних військових дій чи провокацій щодо станції.
18:45
Приватбанк остаточно виграв справу про відшкодування компаніям Суркісів 350 мільйонів доларів
Верховний суд наприкінці березня задовольнив касаційну скаргу державного Приватбанку та Міністерства фінансів, якою не дозволив шістьом компаніям-нерезидентам, наближеним до родини Суркісів, стягнути з держави 350 мільйонів доларів
18:34
ФДМУ отримав в управління санкційні активи пропагандиста Кисельова
Фонд державного майна України (ФДМУ) отримав в управління низку санкційних активів, серед яких корпоративні права в компаніях, що належали російському журналісту Дмитру Кисельову.
18:08
Фонд підтримки енергетики України за два роки зібрав понад 410 мільйонів євро
За два роки до Фонду підтримки енергетики було залучено від міжнародних партнерів понад 410 мільйонів євро. На рахунок надійшло понад 393 мільйони.
18:07
Згенеровані ШІ відео про Маска переповнили YouTube з рекламою криптошахраїв
8 квітня в YouTube стався наплив фейкових відео зі засновником компанії SpaceX Ілоном Маском, де той "закликав" інвестувати у криптовалюту
17:39
РФ звинуватила українську "Бурісма Холдінгс", у якій працював син Байдена, у фінансуванні терактів
Слідчий комітет РФ (СК) звинуватив українську нафтогазову компанію "Бурісма Холдінгс", у який працював син президента США Хантер Байден, у фінансуванні терактів на території Росії.
17:17
Навчальний центр ЗАЕС атакували безпілотники - МАГАТЕ
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 9 квітня повідомило про атаку безпілотників на навчальний центр окупованої росіянами Запорізької атомної станції (ЗАЕС), розміщений на її майданчику.
17:04
Tesla може знову зіткнутися з падінням продажів автомобілів у цьому кварталі
На думку аналітиків, компанія Tesla може зіткнутися з черговим падінням продажів автомобілів у цьому кварталі після того, як здивувала інвесторів падінням за перші три місяці цього року.
16:38
Річна інфляція у березні знизилась до 3,2% - Держстат
У березні зростання споживчих цін в Україні прискорилось з 0,3% у лютому до 0,5%. Водночас річна інфляція сповільнилась до 3,2%
16:19
Україна вилучає корпоративні права "Заводу з виробництва ядерного палива" у російського "ТВЕЛ"
Рада національної безпеки й оборони України (РНБО) ухвалила рішення про примусове вилучення акцій приватного акціонерного товариства "Завод з виробництва ядерного палива". Відповідний документ підписав президент України.
16:01
УЗ торік отримала 5 мільярдів прибутку, половину - переказала державі
АТ "Укрзалізниця" за підсумками минулого року отримала 5 мільярдів гривень чистого прибутку, також компанія отримала прибуток у січні-березні цьогоріч
15:58
США та союзникам знадобиться 10 трильйонів доларів на переозброєння - Bloomberg
В умовах агресії Росії, нестабільного Близького Сходу й експансії армії Китаю, військові витрати країн НАТО, можливо, доведеться збільшити з 2% до 4%. Відтак, протягом наступного десятиліття США та їхнім союзникам знадобиться близько 10 трлн доларів, щоб переозброїтися.
15:23
Ціни на золото можуть зрости до 3500 доларів до кінця 2025 року: яка причина
Ціни на золото можуть злетіти до 3500 доларів за унцію до кінця 2025 року, якщо інфляція почне зростати.
15:03
Румунія стала частиною "шенгену": чи зміняться правила перебування та працевлаштування для українців
31 березня Румунія офіційно частково вступила до Шенгенської зони, а з 1 квітня 2024 року почала видавати шенгенські візи типу C. Відтак, зазнали змін терміни перебування та роботи українців у цій країні за безвізовим режимом
14:51
Повернення в Україну власника Zara збільшило відвідуваність київських ТРЦ на 20%
Повернення Inditex (власник брендів Zara, Bershka, Pull&Bear) збільшило відвідуваність київських ТРЦ на 20%. В окремих випадках навіть більше.
14:38
Торік держава забезпечила протезами підвищеної функціональності 9 військових
У 2023 році держава забезпечила протезними виробами підвищеної функціональності 14 учасників бойових дій, з них самі високофункціональні протези одержали лише 9 військових
14:21
Енерготрейдери прогнозують ціни на нафту цього року у межах 80-100 доларів за барель
Найбільший енерготрейдер Vitol прогнозує збільшення світового попиту на нафту та можливий діапазон цін на чорне золото у межах 80-100 доларів за барель.
13:59
Євросоюз екстрено відправив Україні 167 електрогенераторів
Євросоюз надіслав екстрену допомогу Києву у вигляді 167 генераторів після російських атак на її енергетичну інфраструктуру, які вже прямують в Україну
13:39
"Енергоатом" планує збудувати український завод з виробництва ядерного палива
НАЕК "Енергоатом" запланував будівництво заводу з виробництва тепловидільних збірок поблизу міста Южноукраїнськ, поблизу якого розташована Південноукраїнська атомна електростанція.
13:33
КРАІЛ з початку року видала понад 150 ліцензій гральним бізнесам
У першому кварталі року Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) видала 152 ліцензії у сфері діяльності з організації та проведення азартних ігор
13:15
У першому кварталі українські металурги збільшили виробництво на третину
У першому кварталі 2024 року українські підприємства металургійної галузі виробили в середньому на третину більше продукції, ніж за аналогічний період минулого року.
12:50
Росія в останній момент скасувала запуск космічної ракети-носія "Ангара-А5"
Перший пуск важкої ракети-носія "Ангара-А5" з космодрому Східний із розгінним блоком "Оріон" мав відбутися 9 квітня, проте його скасували в останній момент.
12:32
НАБУ та польські правоохоронці провели обшуки у справі про закупівлю зброї за завищеними цінами
Детективи Національного антикорупційного бюро спільно з польськими правоохоронцями 9 квітня провели обшуки в Україні та Польщі у межах справи щодо можливої закупівлі озброєння за завищеними цінами
12:18
У TikTok працюють над застосунком для обміну фотографіями
Соціальна мережа TikTok розробляє застосунок-конкурент Instagram для обміну фотографіями, який може отримати назву TikTok Notes.
11:55
Європейські порти перетворилися на "автостоянки" через накопичення китайських електромобілів – FT
Імпортні автомобілі накопичуються в європейських портах, перетворюючи їх на "автостоянки", оскільки автовиробники і дистриб'ютори борються з уповільненням продажів і логістичними проблемами, в тому числі з нестачею водіїв вантажівок.
11:54
Курс валют на 9 квітня: НБУ повернувся до ослаблення гривні
На 9 квітня Національний банк повернувся до ослаблення національної валюти до долара та євро, курси в банках відреагували відповідно
11:25
Тайванські корпорації задумались про закордонні штаб-квартири на випадок нападу Китаю – FT
Кілька великих тайванських виробників розглядають можливість створення запасних штаб-квартир за кордоном, аби гарантувати продовження роботи в разі нападу Китаю на Тайвань.
11:17
У Мінкульті відреагували на хейт довкола бронювання працівників цирку та медіа
Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що хейт навколо теми бронювання працівників сфери культури та медіа — прояв неповаги до тих, хто чесно та якісно виконує свою роботу. Також Карандєєв наголосив на значенні культури в країні, яка воює
11:05
Росіяни атакували обʼєкти енергетичної інфраструктури у Полтавській та Львівській областях – Міненерго
У ніч на 9 квітня РФ атакувала обʼєкти енергетичної інфраструктури у Полтавській та Львівській областях, на Харківщині застосовуються обмеження споживання електроенергії.
10:55
Попит українців на електромобілі зріс у березні більш ніж удвічі: топ-5 моделей
У березні 2024 року автопарк України поповнили понад 4,4 тис авто на акумуляторних джерелах живлення (BEV) - порівняно з березнем 2023 року попит на електромобілі зріс у 2,3 раза.
10:37
Через Prozorro у березні оголосили закупівель на майже 88 мільярдів
У березні публічні замовники через систему Prozorro оголосили закупівлі на 87,8 млрд грн, що на 13,5 млрд грн більше, ніж у лютому, коли було оголошено закупівель на 74,3 млрд грн. 
10:20
Україна та Данія співпрацюватимуть у сфері біогазів
Міністерство енергетики України і Міністерство клімату, енергетики і комунальних послуг Данії уклали домовленості про партнерство у сфері відновлюваних джерел енергії з особливим акцентом на біогазі. 
10:20
Українськомовну трансляцію фіналу PGL Major Copenhagen, який виграли NAVI, на піку дивилися рекордні 137 000 глядачів
10:02
Уламки "Шахедів" пошкодили об'єкт критичної інфраструктури на Львівщині 
У Львівській області внаслідок падіння уламків "Шахедів" було пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури, в результаті чого виникла пожежа, яку вдалось оперативно загасили.
09:55
Нафта дорожчає, оскільки надії на припинення вогню на Близькому Сході згасають
Ціни на нафту зросли у вівторок після того, як зменшилися надії на те, що переговори між Ізраїлем і ХАМАС приведуть до припинення вогню в Газі на тлі побоювань, що затяжний конфлікт може потенційно порушити постачання з близькосхідного регіону.
09:34
Samsung отримає близько 6,6 мільярда доларів від США на розширення виробництва чипів в Техасі
Адміністрація президента США Джо Байдена планує виділити близько 6,6 млрд доларів субсидій південнокорейській компанії Samsung для розширення виробництва мікросхем в Техасі. 
09:28
Співзасновник Web Summit повертається на посаду CEO після відставки через коментарі про конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС
Співзасновник технологічної конференції Web Summit Педді Косгрейв повертається на посаду гендиректора після того, як у жовтні минулого року подав у відставку через суперечливі заяви про війну між Ізраїлем та та ХАМАСом, які він зробив у соцмережах.
09:00
Іспанія скасує "золоті візи" для іноземних інвесторів у нерухомість
Іспанія відмовиться від так званої "золотої візи", яка надавала право на проживання іноземцям, що вкладають великі інвестиції в нерухомість в країні.